Fehérboros almatorta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg + 17,5 dkg cukor,
- 2 csapott teáskanál sütőpor,
- 10 dkg vaj + a formához
- 1 tojás,
- 75 dkg savanyú alma,
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor,
- 5 dl rizling bor,
- tejszínhab a díszítéshez.
Előkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a 10 dkg cukorral, egy csipet sóval, a sütőporral, a vajjal, a tojással, fóliába tekerjük, és legalább fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát gerezdekre vágjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2-3 cm magas pereme is legyen. Kirakjuk az almagerezdekkel, a sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg a tészta kissé megpirul és az alma puha lesz. A tortát kissé hűlni hagyjuk. A maradék cukrot elkeverjük a pudingporral és 3 ek. borral. A maradék bort felforraljuk.
A pudingporos masszát a forró borhoz öntjük, és kevergetve 1 percig forraljuk. Azonnal a még meleg tortára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt tejszínhabbal, almagerezdekkel díszítjük.
(forrás: http://receptor.transindex.ro/index.php?recept=189 )